13 Ιανουαρίου 2019 webtarget

Οι τάσεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων για το 2019

Το 2019 σημαίνει πως είμαστε κοντά στο τέλος μιας δεκαετίας. Το web μεγάλωσε αλλάζοντας πολύ τα τελευταία 10 χρόνια και είδαμε τις mobile συσκευές να παίρνουν τα ηνία.

Μέσα σε λίγα χρόνια οι τάσεις στην κατασκευή και τον σχεδιασμό των ιστοσελίδων δείχνουν δημιουργικότητα, εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές τεχνικές και τις κλασικές φωτογραφίες και υιοθετώντας τις ζωηρές εικονογραφήσεις, τις τολμηρές παλέτες χρωμάτων και τον ασύμμετρο σχεδιασμό. Τα προηγούμενα χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις έκαναν τα websites πιο «έξυπνα», με καινοτόμες προσθήκες, όπως για παράδειγμα το hamburger menu. Το 2019 τα web design trends θα μας δείξουν πώς οι δύο αυτές όψεις του designαισθητική + τεχνολογία– θα «δουλέψουν» μαζί, όπως ποτέ άλλοτε.

Αν και συγκεντρώσαμε τις επικρατέστερες προβλέψεις για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων το 2019, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν πρόκειται για την τελευταία κουβέντα πάνω στην καινοτομία του σχεδιασμού. Γιατί αν υπάρχει ένα σίγουρο πράγμα που μπορούμε να πούμε για το 2019, είναι ότι οι web designers θα πρέπει να αφήσουν το σημάδι τους στη δεκαετία που φεύγει…

 

Γραμματοσειρές Serifs

Όλοι έχουμε ακούσει τον κανόνα ότι οι γραμματοσειρές serifs είναι για την εκτύπωση και οι sans serifs είναι για την οθόνη. Αλλά τι θα ήταν τα design trends αν δεν τάραζαν τα νερά στην συμβατική web πραγματικότητα;

Ενώ η sans με την καθαρή της ευκρίνεια εξακολουθεί να είναι το must για τα websites σε βάθος χρόνου, όλο και περισσότερα εμπορικά σήματα στρέφονται προς τα τολμηρά serifs σε συγκεκριμένα σημεία των designs τους, όπως επικεφαλίδες και ανακοινώσεις. Υπάρχει λόγος σοβαρός: οι serifs έχουν σχεδιαστεί για να είναι διακοσμητικές, άρα τέλειες για έμφαση!
Και παρόλο που οι serifs συνδέονται συχνά με το παρελθόν, έχουν «χαρακτήρα» και είναι πιο προσαρμόσιμες από ό,τι νομίζετε.

Δείτε για παράδειγμα τα στρογγυλεμένα serfis που «παίζουν» στο χαρούμενο brand του Mailchimp.

Ασπρόμαυρες, χρωματικές παλέτες

Το χρώμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια ιστοσελίδα. Δημιουργεί διάθεση, δυναμώνει ένα brand και καθοδηγεί τους χρήστες μέσω ενός interface δημιουργώντας οπτικά ορόσημα. Για το 2019, βλέπουμε τον τολμηρό ασπρόμαυρο σχεδιασμό ιστοσελίδων να κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Το χρώμα είναι κυριολεκτικά ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο μέσα από σωματίδια φωτός που απορροφώνται. Όταν λείπει το χρώμα, αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά: οι υφές και τα σχήματα γίνονται πιο ξεκάθαρα και ο κόσμος φαίνεται αισθητά πιο ήρεμος.

Το λευκό από μόνο του είναι καθαρό ενώ το μαύρο είναι ισχυρό και δυναμικό. Συνδυάστε τα και εντυπωσιάστε με τον σχεδιασμό σας.

Προσθέστε στον ασπρόμαυρο σχεδιασμό σας ένα έντονο χρώμα σε μικρές περιοχές του website σας, και κάντε τα call to action buttons σας να ξεχωρίσουν!

 

Φυσικά, οργανικά σχήματα

Παρόλο που τα websites συνήθως δημιουργούνται με σχεδιαστικούς κανόνες, οι web designers θα στραφούν προς τα φυσικά σχήματα και τις ομαλές γραμμές. Γεωμετρικές δομές όπως τετράγωνα, ορθογώνια και τρίγωνα με τις αιχμηρές γωνίες τους δημιουργούν μια αίσθηση σταθερότητας, αλλά οι τάσεις του 2019 αφορούν περισσότερο στην αίσθηση προσβασιμότητας και άνεσης.

Επειδή τα οργανικά σχήματα είναι φυσικά ατελή και ασύμμετρα, μπορούν να δώσουν «βάθος» σε ένα website και να το βοηθήσουν να αναδείξει τα σημαντικά στοιχεία του. Αυτός ο ελεύθερος σχεδιασμός βασίζεται στη φύση (σκεφτείτε τις καμπύλες των δένδρων και των λόφων) και μπορεί να προσδώσει αυθορμητισμό όπως το πιτσιλίσματα των χρωμάτων πάνω σε μια παλέτα. Ο στόχος εδώ είναι τα σχέδια των web designers να φαίνονται ανθρώπινα και ζωντανά μέσα από την ψευδαίσθηση της κίνησης.

 

Glitch art σχεδιασμός

Καμιά λίστα με trends δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την επιστροφή κάποιας μορφής ρετρό σχεδιασμού. Το glitch art είναι μια «ρετρό δυσλειτουργία». Η στιγμή που το τσαλακωμένο φιλμ ή μια αργή σύνδεση dial-up οδήγησε σε μια παραμορφωμένη, αν όχι ακούσια, εντυπωσιακή εικόνα!

Τα “glitches” είναι σημαντικά στη σύγχρονη εποχή που οι υπολογιστές είναι τόσο διαδεδομένοι. Από τη μία έχουμε το φόβο ότι οι μηχανές θα μας επιβληθούν, αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε τι θα κάναμε χωρίς αυτές. Επομένως η «αστοχία» της τεχνολογίας είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, τόσο σαν ιδέα όσο και στη σχεδιαστική πράξη, τραβώντας το μάτι του θεατή σε σημεία της ιστοσελίδας που δείχνουν στρεβλωμένα, με διπλή έκθεση και γενικά… «χαλασμένα».

Στην περίεργη φουτουριστική εποχή που ζούμε, κανείς δεν είναι σίγουρος για το πού οδεύουμε. Το glitch art ενισχύει αυτό το αίσθημα αποπροσανατολισμού, δίνοντας στα websites μια σαφώς ψυχεδελική εμφάνιση.

Glitch art

 

Μικρο-αλληλεπιδράσεις

Οι μικρο-αλληλεπιδράσεις (micro-interactions) είναι γεγονότα με ένα σκοπό: να εκπλήξουν τον χρήστη και να δημιουργήσουν μια φιλόξενη και ανθρώπινη κατάσταση. Κάθε φορά που κάνετε μια κίνηση σε ένα website ή μια εφαρμογή και υπάρχει μια συγκεκριμένη ανταπόκριση σε αυτήν, αυτό είναι ένα micro-interaction. Και το κόκκινο εικονίδιο που εμφανίζει τον αριθμό μηνυμάτων σας στο Facebook είναι ένα micro-interaction.

Αυτά ήταν έως σήμερα τα πιο συνηθισμένα micro-interactions, αλλά το 2019, τα websites θα χαρακτηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα πιο αλληλεπιδραστικά micro-interactions τους. Μετακινηθείτε και κάντε scroll με χαρούμενα animations, κουμπιά και πολλά άλλα. Τελικά, αυτός είναι ο τρόπος για να εμπλέξετε τους χρήστες σας στο website σας. Να μεταδώσετε με ακρίβεια πληροφορίες στους χρήστες σας σχετικά με τις ενέργειες τους και να κάνετε τις ιστοσελίδες σας να φαίνονται λίγο πιο «έξυπνες».

Micro-interactions

 

Ανάπτυξη chatbots

Τα Chatbots έχουν εμφανιστεί εδώ και κάμποσο καιρό, αλλά τελικά θα βγουν στο προσκήνιο το 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στις προόδους στο AI (Artificial Intelligence) και στη μάθηση των μηχανών, καθιστώντας τες πιο έξυπνες και αποδοτικές.

Τα νέα chatbots θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε ιστοσελίδες με υψηλότερα επίπεδα προσαρμογής από ό, τι έχουμε δει στα προηγούμενα χρόνια. Τα φωτεινά χρώματα θα τα κάνουν όχι μόνο πιο εμφανή αλλά και πιο ελκυστικά. Μπορούμε επίσης να προβλέψουμε μια εισροή φιλικών μασκότ που θα εκπροσωπήσουν τα brands και θα δώσουν στα bots ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Chatbots

 

Ακόμα περισσότερα video

Δεν χρειάζεστε παραπάνω εξηγήσεις για να σας πούμε ότι το βίντεο για το web δεν είναι κάτι καινούργιο. Το βίντεο όχι μόνο διαφοροποιεί το website, αλλά εξυπηρετεί ένα κοινό που δεν έχει χρόνο να διαβάσει πολλά μηνύματα.

Το νέο της υπόθεσης είναι η κίνηση της Google να εμφανίσει βίντεο στα mixed αποτελέσματα αναζητήσεων, πάνω από τις εμφανίσεις των websites. Αυτό οδήγησε τις ιστοσελίδες να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή βίντεο προκειμένου να καταστούν εύκολα αναζητήσιμες και να προσφέρουν περιεχόμενο με τον πιο αποδοτικό και κατανοητό τρόπο.

videos

 

Μινιμαλισμός

Ίσως μια από τις πιο κλασικές και διαχρονικές τάσεις στο web design, ο μινιμαλισμός, είναι συχνά η ιδανική αισθητική επιλογή. Όσο λιγότερα στοιχεία και περιεχόμενο υπάρχουν σε ένα website, τόσο λιγότερο θα πρέπει να σκεφτεί το κοινό σας. Εάν μια ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο, θα δώσει στον χρήστη ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Ο μινιμαλισμός θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο ψηφιακό τοπίο το 2019. Οι κινούμενες εικόνες και τα fade-in εφέ που κάνουν την πλοήγηση πιο ελκυστική θα δώσουν στις ιστοσελίδες την ελευθερία να διαχωρίζουν το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα περισσότερο κενό, αντίθεση και καθαρή τυπογραφία χωρίς πάρα πολλά στοιχεία που αποσπούν τον χρήστη.

minimal

 

Εύκολη πλοήγηση

Με την περιήγηση στο mobile να έχει ξεπεράσει την επαφή μας με τους desktop υπολογιστές, ο σχεδιασμός γίνεται όλο και πιο φιλικός. Μία από τις σπουδαιότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα ήταν αυτή του Josh Clark με το βιβλίο του «Designing for Touch», στο οποίο διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα και πώς οι κινήσεις τους, ιδιαίτερα εκείνες του αντίχειρα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά τη διάρκεια σχεδιασμού ιστοσελίδων. Όλο και περισσότερο οι χρήστες κάνουν την πλοήγησή τους με τον αντίχειρα, γι’ αυτό και το burger menu μεταφέρθηκε στο κάτω μέρος των mobile screens.

Thumbs

 

Ποικιλομορφία

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το web συνδέει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από διαφορετικούς πολιτισμούς, ικανότητες, ηλικίες, φύλα – άνθρωποι που θέλουν να δουν τους εαυτούς τους να αντανακλώνται στο περιεχόμενό μιας ιστοσελίδας, αντί τα χαμογελαστά μοντέλα στις φωτογραφίες.

Ακόμη και μικρές σκέψεις που έγιναν πράξη στο παρελθόν (όπως οι διαφορετικοί τόνοι δέρματος για τα emojis της Apple) έχουν βοηθήσει αρκετά τους ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι στον ψηφιακό χώρο ενός brand. Το 2019 αναγκάζει τους σχεδιαστές ιστοσελίδων να κάνουν ακόμη μεγαλύτερα άλματα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή σε κοινωνικά συνειδητές και διαφορετικές εικόνες. Ο κόσμος έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του σε αυτή την αρένα, αλλά οι web designers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να αποδείξουν ότι το web αφορά τους πραγματικούς ανθρώπους.

Diversity

 

Στην WebTarget σχεδιάζουμε ιστοσελίδες για τα Ιωάννινα, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον Κόσμο προσφέροντας υπηρεσίες ανάπτυξης οι οποίες φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες της δικής σας εταιρικής ταυτότητας και πώς αυτή μπορεί να αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο στο διαδίκτυο.

 

Πηγή: 99designs.com

 

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Όσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημά σας, έχουμε τη λύση που χρειάζεστε.