22 Ιουνίου 2015 webtarget

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΤΗΣ GOOGLE ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Ποιές θεωρεί η Google ως κινητές συσκευές;

Κινητές συσκευές θεωρούνται όλα τα tablet, τα mini laptop, τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) τα οποία δεν έχουν ίδια ανάλυση και μέγεθος οθόνης με τους σταθερούς υπολογιστές και τα κανονικά laptop.

Εάν δηλαδή το tablet σας έχει ανάλυση οθόνης κάτω από 1024 x 768 ή περίπου 1200 x 800 τότε θεωρείται ότι είναι κινητή συσκευή από τη Google και θα πρέπει να υπάρχει ειδική έκδοση από την ιστοσελίδα σας για αυτές τις συσκευές.

Πλέον η εντύπωση ότι το responsive design δεν είναι παράγοντας SEO είναι ήδη παρελθόν και για να μην τρέχετε και δεν φτάνετε την τελευταία στιγμή για να προλάβετε, θα πρέπει από τώρα να προνοήσετε.

Μπορείτε να δείτε άμα η ιστοσελίδα σας είναι κατάλληλη για προβολή στις κινητές συσκευές ή mobile SEO friendly στο εργαλείο ελέγχου συμβατότητας της Google.

 

Γιατί είναι σημαντικό το mobile SEO;

Το 50% των χρηστών του ίντερνετ πλοηγείτε σε αυτό με κινητές συσκευές, είτε αυτές είναι tablets ή κινητά.

Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι το μέλλον του ίντερνετ είναι στα κινητά και στα tablet όπου θα αντικαταστήσουν τα laptop. Επίσης, σύμφωνα με το authority site moz.com, το 2016 το 65% των αναζητήσεων στη Google θα γίνονται από κινητές συσκευές και smpartphones.

Η τάση αυτή θα μεγαλώνει και κάθε χρόνο το χάσμα μεταξύ κινητών συσκευών και σταθερών θα αυξάνεται. Η πλοήγηση στο ίντερνετ μέσω κινητών συσκευών θα αλλάζει τον τρόπο που θα διεξάγεται το ηλεκτρονικό εμπόριο σήμερα, αφού περνάμε πλέον στην εποχή του mobile commerce, του κινητού εμπορίου και αφήνουμε πίσω μας την εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου.

 

Τι θα αλλάξει στην αναζήτηση στο ίντερνετ από τα smartphones

Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι όταν θα αναζητάμε από κάποια κινητή συσκευή κάτι στη Google, θα ωφελούνται sites τα οποία είναι φιλικά προς τις κινητές συσκευές, είναι δηλαδή λειτουργικά προς τον χρήστη και δεν φαίνονται όπως στον σταθερό υπολογιστή.

Όσοι έχετε κινητό με ίντερνετ, προσπαθήστε να δείτε μια ιστοσελίδα όπως φαίνεται στο desktop, είναι σχεδόν αδύνατο. Και ο προσανατολισμός τώρα είναι κατακόρυφος από οριζόντιος, αλλά και η ανάλυση και η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας εντελώς διαφορετικές.

Η Google φαίνεται να επικροτεί τους χρήστες κινητών με android, επίσης  φαίνεται να τιμωρεί τα παλιά, απαρχαιωμένα sites που δεν έχουνε ακολουθήσει τις τάσεις της νέας τεχνολογίας.

 

Τι θα πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον νέο αλγόριθμο;

Αρχικά, θα πρέπει να διαπιστώσετε εάν το site σας είναι φιλικό προς τα κινητά ή όχι, έχει δηλαδή responsive design. Μπορείτε να το δείτε στο εργαλείο ελέγχου συμβατότητας της Google.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Αφού λοιπόν εισάγετε την ιστοσελίδα σας θα πρέπει να την ελέγξει το απαραίτητο bot της Google για να δείτε αν είναι ή όχι το site σας έτοιμο για τον νέο αλγόριθμο.

Στην περίπτωση που είναι, θα φαίνεται η ιστοσελίδα σας προσαρμοσμένη ή διαφορετική από την κανονική στα κινητά. Στην κάτω εικόνα βλέπετε πως φαίνεται η ιστοσελίδα της WebTarget σε κινητό και tablet (δεξιά) και σε Η/Υ ή Laptop (αριστερά). Κάπως έτσι θα πρέπει να φαίνεται και το δικό σας site.

RESPONSIVE-SITE

Σε περίπτωση που δεν είναι η ιστοσελίδα σας κατάλληλη και δεν περάσει το test της Google, θα πρέπει να:

  • ξανασχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας με responsive design ή
  • να προσθέσετε μια ειδική έκδοση για κινητά και smartphones

Η ειδική έκδοση για κινητά είναι του τύπου m.site.gr και γενικά δεν τη συνιστούμε. Αυτό που προτείνουμε είναι να κάνετε ανασχεδιασμό της ιστοσελίδα σας επιλέγοντας ένα repsonsive σχεδιασμό.

 

, , ,

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Όσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημά σας, έχουμε τη λύση που χρειάζεστε.