12 Δεκεμβρίου 2018 webtarget

Το νέο WordPress 5.0

Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του WordPress, όλοι οι προγραμματιστές περιμένουν με ενθουσιασμό να ανακαλύψουν τα νέα χαρακτηριστικά που θα φέρει.

Ωστόσο, λίγες εκδόσεις στο παρελθόν έχουν φέρει τόσα χαρακτηριστικά όσο η επερχόμενη έκδοση WordPress 5.0.

Ο editor του νέου WordPress (Gutenberg ) είναι ένας πλήρης επανασχεδιασμός του επεξεργαστή περιεχομένου του. Η νέα έκδοση θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν οι χρήστες νέο περιεχόμενο.

Το εγχείρημα αυτό είναι ένα τολμηρό βήμα, και δεν είναι η μόνη ενημέρωση που φέρνει η νέα έκδοση.

 

Τι αλλαγές φέρνει το WordPress 5.0

Το WordPress 5.0 εκτός από τον Gutenberg Editor, φέρνει και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα θα χειρίζεται τις νέες κυκλοφορίες. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε την διάθεση δύο μεγάλων εκδόσεων WordPress ανά έτος, με πολλές μίνι ενημερώσεις στο μεταξύ.

Τώρα, η ομάδα του WordPress σχεδιάζει να αφήσει το προγραμματισμένο μοντέλο απελευθέρωσης. Η ιδέα είναι ότι, χωρίς την πίεση των προκαθορισμένων προθεσμιών, η πλατφόρμα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερα άλματα στην ανάπτυξη καθώς δεν κυκλοφορούν ενημερώσεις που δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Εκτός από αυτό, παρακάτω υπάρχουν μερικές άλλες σημαντικές αλλαγές που είμαστε πιθανό να δούμε στο επερχόμενο WordPress 5.0:

  • Εστίαση της πλατφόρμας προς μια πιο διαισθητική εμπειρία δημιουργίας ιστοσελίδων. Το WordPress οδηγεί ήδη την αγορά, και με τη βελτίωση της λειτουργικότητας της πλατφόρμας, η ομάδα στοχεύει να κρατήσει υψηλά το επίπεδο.
  • Θα δούμε και κάποιες βελτιώσεις στο WordPress Rest API. Το WordPress Rest API βοηθάει τους προγραμματιστές να δημιουργούν περισσότερα χαρακτηριστικά, διευκολύνοντας την αποστολή και τη λήψη δεδομένων από τον ιστοσελίδων σας. Με αυτή η ενημέρωση οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολύ πιο εύκολα εφαρμογές.
  • Η δημιουργία προσαρμοσμένων θεμάτων θα γίνει ευκολότερη. Με το Gutenberg, η δημιουργία θεμάτων θα γίνει πολύ πιο απλή χάρη στα blog.
  • Τα πρόσθετα για την δημιουργία σελίδων μπορεί να χάσουν την σπουδαιότητά τους. Σήμερα υπάρχουν πολλά εργαλεία δημιουργίας σελίδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το WordPress. Μερικά δε από αυτά ανταγωνίζονται επάξια επαγγελματικές πλατφόρμες. Το Gutenberg μπορεί να μην έχει αυτή τη χρήση αρχικά, αλλά αργότερα θα φέρει περισσότερα χαρακτηριστικά, κάτι που θα αποτρέψει την χρήση άλλων πρόσθετων.

 

Τι σημαίνει η προθήκη του Gutenberg Editor

Η κυκλοφορία του Gutenberg σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικειωθείτε με μια εντελώς νέα εμπειρία επεξεργασίας κειμένου.

Με την κυκλοφορία του WordPress θα πρέπει να περιμένουμε αρκετή αναστάτωση για μερικές εβδομάδες, καθώς όλοι θα προσπαθούν να μάθουν το νέο editor.

Μην πανικοβάλλεστε, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον Gutenberg Editor, θα είστε σε θέση να κρατήσετε τον κλασικό επεξεργαστή εγκαθιστώντας το επίσημο plugin.

Αν δεν θέλετε να περιμένετε την επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης 5.0 μπορείτε να δοκιμάσετε τον Gutenberg editor εγκαθιστώντας ένα απλό plugin.

 

Τι θα επηρεάσει το Gutenberg

Το Gutenberg θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλά αγαπημένα σας πρόσθετα και θέματα. Για παράδειγμα, θα δούμε πιθανώς την εμφάνιση πολλών θεμάτων που είναι φιλικά προς το Gutenberg, τα οποία θα έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά που προσφέρει ο editor.

Ομοίως, θα δείτε αλλαγές σε μερικά από τα αγαπημένα σας plugins. Πολλά plugins αλληλεπιδρούν απευθείας με τον επεξεργαστή του WordPress, για την προσθήκη νέων λειτουργιών ή για την ενσωμάτωση shortcodes. Αυτά τα πρόσθετα θα πρέπει να γίνουν συμβατά με το Gutenberg, εκτός αν επιλέξουν να να μην αλλάξουν και να εξαφανιστούν.

, ,

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Όσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημά σας, έχουμε τη λύση που χρειάζεστε.