4 Μαΐου 2023 webtarget

Landing Page: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική για την εταιρεία σας; & Landing Pages στο Email Marketing

Οι Landing Pages μετατρέπουν τους επισκέπτες του website σας σε leads, στους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε digital marketing ενέργειες.

Γιατί χρειάζεστε μια Landing Page;

Σκεφτείτε ότι θέλετε να επικοινωνήσετε online μια συγκεκριμένη ενέργεια της εταιρείας σας, όπως ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία σας, μια καινούργια προσφορά ή το τελευταίο white paper που έχετε ετοιμάσει.

Με λίγα λόγια, θέλετε να απευθυνθείτε σε ένα στοχευμένο κοινό και να προβάλετε ένα συγκεκριμένο μήνυμα με στόχο το lead generation ή online πωλήσεις.

Γι’ αυτό δημιουργείτε online διαφημίσεις και ανεβάζετε σχετικά post στις εταιρικές σας σελίδες στα Social Media.

Δεν είναι κρίμα να χάσετε την ευκαιρία να μετατρέψετε τους χρήστες που θα κάνουν κλικ στα παραπάνω σε πιθανούς σας πελάτες (leads) με το να τους οδηγήσετε στην αρχική σας σελίδα;

Όταν έρχεται η στιγμή να μετατρέψετε τους επισκέπτες του site σας σε leads, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε είναι μέσω των landing pages.

Και μάλιστα, όσο περισσότερες διαθέτει το site σας, τόσο το καλύτερο για το conversion rate σας.

Τι είναι η Landing Page;

Γνωστή σαν Σελίδα Προορισμού ή Lead Capture Page, είναι μια σελίδα στην οποία μπαίνουν οι επισκέπτες του website σας, συνήθως κάνοντας κλικ σε ένα link που μπορεί να είναι είτε στο website σας ή σε μια διαφήμιση στα Social Media, στο Facebook, το Instagram ή το LinkedIn.

Στα πλαίσια μιας Inbound Marketing στρατηγικής, μια Lead Capture Page χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσει στους επισκέπτες του site σας ένα μήνυμα και να τους παροτρύνει να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους.

Τα κίνητρα για τη συμπλήρωση της φόρμας μπορεί είναι η λήψη ενός eBook, ενός white paper, η συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό, η εγγραφή σε κάποιο webinar κ.α.

Το αποτελέσματα της παραπάνω διαδικασίας είναι η συλλογή πληροφοριών για το κοινό σας, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να τους γνωρίσετε και να συνδεθείτε μαζί τους ξανά στο μέλλον.

Κάθε σελίδα που χρησιμοποιείτε για Lead Capturing πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε χρήστη που επισκέπτεται το website σας.

Συνεπώς, πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε landing pages, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα, όπως:

  • Πώς έφτασε ο χρήστης στη σελίδα αυτή;
  • Πόσων ετών είναι;
  • Είναι άντρας ή γυναίκα;
  • Πώς εκφράζεται αυτή η κατηγορία του κοινού;

Landing Page ή Home Page

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί πρέπει να ασχοληθώ με τις σελίδες προορισμού, όταν ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τους επισκέπτες στην αρχική σελίδα μας;

Η απάντηση είναι ότι, ενώ η αύξηση της επισκεψιμότητας στην αρχική σελίδα είναι αναμφίβολα καλό πράγμα, είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε μετατροπή από ό,τι μια landing page.

Οι αρχικές σελίδες περιέχουν πολλές πληροφορίες και καλούν τους επισκέπτες  να πλοηγηθούν σε μια ποικιλία διαφορετικών τοποθεσιών.

Αν ένας επισκέπτης φτάσει στην αρχική μας σελίδα με έναν συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό του, μπορεί να μπερδευτεί αν πρέπει να διαλέξει μέσα από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και επιλογές προϊόντων.

Ο κύριος στόχος της αρχικής σελίδας είναι να κατευθύνει τους επισκέπτες σε άλλες σελίδες όπου θα βρουν τις πληροφορίες που επιθυμούν.

Οι landing pages εξαλείφουν το ενδιάμεσο βήμα, καθώς είναι η σελίδα που θέλει ο επισκέπτης – και το δηλώνουν με σαφήνεια.

Δίπλα, βλέπετε μια αντιπροσωπευτική landing σελίδα για τον όμιλο ξενοδοχείων H HOTELS.

Καλύτερη στόχευση σε συγκεκριμένα κοινά

Έχοντας αρκετές εξατομικευμένες σελίδες προορισμού, μπορείτε να στοχεύσετε καλύτερα σε συγκεκριμένους πελάτες.

Σχεδιάζουμε τις σελίδες προορισμού σας ώστε να ταιριάζουν σε συγκεκριμένα τμήματα πελατών.

Ποια αισθητική τους αρέσει περισσότερο;

Ποια Call To Action έχουν καλύτερη ανταπόκριση;

Τα πάντα, από τον τίτλο, τις εικόνες, ακόμη και το κείμενο του κουμπιού CTA, θα πρέπει να ταιριάζουν στην προσωπικότητα του αγοραστή.

Για παράδειγμα, μια σελίδα προορισμού για μια καμπάνια που απευθύνεται σε νεότερες ηλικίες θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές, καθώς αυτή είναι η βασική προτίμηση για αυτές τις ηλικίες.

Όσο καλύτερα μπορούμε να συνδεθούμε με τους πελάτες, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνουν στον ιστότοπό μας και να κάνουν κλικ στο CTA σας.

Ιδανικές για δοκιμές

Δεδομένου ότι οι σελίδες προορισμού σχεδιάζονται για συγκεκριμένες καμπάνιες, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να δείτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης των κοινών σας.

Κάνουμε δοκιμές A/B στις σελίδες προορισμού σας για να δείτε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί.

Συγκρίνουμε ποια κουμπιά CTA παίρνουν τα περισσότερα κλικ, ποιες ειδικές προσφορές κάνουν τους επισκέπτες να αγοράσουν άμεσα, ακόμη και ποιο χρώμα κειμένου αρέσει περισσότερο.

Για παράδειγμα, αν μια σελίδα προορισμού για μια συγκεκριμένη καμπάνια έχει υψηλό ποσοστό bounce rate, μπορεί να μην αξίζει να συνεχίσετε να τρέχετε διαφημίσεις γι΄αυτήν.

Ή αν μια σελίδα προορισμού με την εικόνα Α έχει καλύτερα αποτελέσματα από μια σελίδα προορισμού με την εικόνα Β, τότε η εικόνα Α είναι πιθανότατα ένα εξαιρετικό εικαστικό για χρήση σε Social Media καμπάνιες.

Τι κάνει όμως μια Landing Page πετυχημένη;

  • Πρέπει να φορτώνει γρήγορα.
  • Ο επισκέπτης πρέπει να αναγνωρίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το περιεχόμενο και τον σκοπό της σελίδας, ώστε να προχωρήσει στην δράση που στοχεύετε.
  • Πρέπει να είναι σχεδιαστικά προσεγμένη. Ακόμη και το καλύτερο κείμενο δεν αρκεί να κρατήσει τον επισκέπτη, αν η σελίδα δεν έχει ελκυστικό design.

Πώς θα τα καταφέρετε αυτά; Ακολουθώντας τις βασικές πρακτικές που αναφέρονται παρακάτω.

H σημασία των Landing Pages στο Email Marketing

 

1. Ένας στόχος, μία Landing Page

Η σελίδα πρέπει να είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο που περιγράφει το newsletter μας και τον στόχο που έχουμε θέσει. Για παράδειγμα, αν στο newsletter σας ενημερώνετε τον αναγνώστη για έκπτωση στην τιμή ενός συγκεκριμένου προϊόντος αλλά τον οδηγείτε σε μια σελίδα με πολλά προϊόντα ή ακόμη χειρότερα στην πρώτη σελίδα του eshop σας, το πιθανότερο είναι ο επισκέπτης να εγκαταλείψει άμεσα την σελίδα. Εν συντομία, η δημιουργία μιας landing page πρέπει να εξυπηρετεί έναν και μόνο σκοπό (π.χ. ένα προϊόν), ο οποίος ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο της email καμπάνιας σας.

2. H επιτυχία κρύβεται στην απλότητα

Οι ίδιοι κανόνες που ακολουθούμε στον σχεδιασμό του newsletter σας, ισχύουν και για την landing page.

Χρησιμοποιούμε στα κείμενά σας απλή και κατανοητή γλώσσα, σύντομους τίτλους, μικρές, ξεχωριστές παραγράφους και περιεκτικές προτάσεις. Ο επισκέπτης πρέπει γρήγορα να αναγνωρίζει την πληροφορία και τα οφέλη από αυτήν, ώστε να προχωρήσει στην δράση που στοχεύουμε.

Η ίδια αρχή της απλότητας ισχύει και για το design της σελίδας. Αποφεύγουμε την πολυχρωμία και χρησιμοποιήστε λίγες εικόνες και ανάλογες με το περιεχόμενό σας. Επίσης, να είμαστε προσεκτικοί στην χρήση εφαρμογών flash, ιδιαίτερα αν αυτές επηρεάζουν και τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Έχουμε πάντα υπόψη, ότι σκοπός μας είναι να μην αποσπούμε την προσοχή του επισκέπτη με περιττό ή άσχετο με τον σκοπό μας περιεχόμενο.

3. Δοκιμές, δοκιμές και πάλι δοκιμές!

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, πρέπει συνεχώς να δοκιμάζουμε νέα και διαφορετικά στοιχεία στην email καμπάνια σας, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της. Το ίδιο ισχύει και για την landing page της καμπάνιας μας. Δημιουργούμε διαφορετικές εκδοχές σελίδων και πειραματιζόμαστε τόσο με το περιεχόμενο όσο και με το design, ώστε να καταλήξουμε σε αυτές που ελκύουν περισσότερο τους επισκέπτες σας και οδηγούν στις περισσότερα conversions.

Το θέμα Landing Pages στο Email Marketing δεν τελειώνει εδώ. Ακολουθήστε αρχικά τις παραπάνω συμβουλές της εταιρείας μας Webtarget και σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε αναλυτικά με επιμέρους πρακτικές και παραδείγματα για πετυχημένες landing pages στις email καμπάνιες σας.

, , ,

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Όσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημά σας, έχουμε τη λύση που χρειάζεστε.